Meklit Wodajo - Byggnadsingenjör

Meklit Wodajo - Byggnadsingenjör

Meklit Wodajo jobbar på Veidekke Entreprenads enhet Tunnel och bergrum. Yrkesinriktningen kunde inte vara bättre, berättar hon.

– Inom anläggning finns flest ovanliga tekniklösningar. Hur mycket du än har jobbat så får du ändå en utmaning i varje nytt projekt. Det är spännande att lära sig nya saker och det är därför jag valde byggbranschen.

Hon tar emot på företagets kontor i Sundbyberg. Det senaste året har hon jobbat på kalkylavdelningen och hennes skrivbord är täckt av olika typer av kartor och skisser.

– Vi jobbar tillsammans i en kalkylgrupp. Efter en diskussion kommer vi fram till bättre lösningar än på egen hand.

Meklit Wodajo fick jobbet direkt efter sin examen som byggnadsingenjör för tre år sedan. Till att börja med var hon kvalitets- och miljöansvarig på tunnelbygget Norra länken i Stockholm. Nu är tunneln klar och det är mest skrivbordsjobb ovan jord som gäller ett tag framöver.

Jobbar gärna utomlands

Meklit Wodajo ringde själv upp Veidekke när det var dags att söka jobb. Hon ville till ett lagom stort företag där man inte försvinner i mängden.

– Det visade sig vara en bra idé. Som nyutexaminerad har jag blivit väldigt väl omhändertagen och fått prova på mycket, säger hon.

För drygt tio år sedan bodde Meklit Wodajo fortfarande i hemlandet Etiopien och gick apotekareprogrammet för att kunna ta över sin fars apotek. När hon kom till Sverige började hon med att komplettera sin gymnasieutbildning och lära sig svenska. Att slå in på vägen mot byggbranschen istället kändes nytt och spännande.

– Min familj, särskilt min far, har stöttat mig mycket i mitt beslut att bli ingenjör och tycker att det är roligt, säger hon.

Kanske öppnar sig en möjlighet att arbeta i hemlandet någon gång i framtiden.

– I Etiopien byggs många vägar, dammar och nya byggnader. Jag trivs här men visst skulle det vara intressant att bidra till utvecklingen där någon gång. Dit jobbet tar mig följer jag med, säger Meklit Wodajo.

Ett yrke för dig?

Läs mer om att jobba som byggnadsingenjör och utbildningarna som leder dit, klicka här

Dela

Fakta

Namn
Meklit Wodajo

Ålder

Utbildning
Byggnadsingenjör, examen från Örebro Universitet 2008

Arbetsplats
Veidekke Entreprenad

Yrke
Byggnadsingenjör

Vad andra säger

Yrkesporträtt
– Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.
Yrkesporträtt - Meklit Wodajo - Byggnadsingenjör - ctl00_cph1_dcMain_po_56_dc56_pg50_exportimg
Carolin Flink, 26
Läs hela
Yrkesporträtt
– Inom anläggning finns flest ovanliga tekniklösningar. Hur mycket du än har jobbat så får du ändå en utmaning i varje nytt projekt. Det är spännande att lära sig nya saker och det är därför jag valde byggbranschen.
Yrkesporträtt - Meklit Wodajo - Byggnadsingenjör - ctl00_cph1_dcMain_po_56_dc56_pg85_exportimg
Meklit Wodajo, Byggnadsingenjör, examen från Örebro Universitet 2008
Läs hela
Yrkesporträtt
- Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
Yrkesporträtt - Meklit Wodajo - Byggnadsingenjör - ctl00_cph1_dcMain_po_56_dc56_pg131_exportimg
Jeanette Wikström,
Läs hela