Caroline Flink, murare.

Carolin - Murare

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. 26-åriga Caroline Flink utbildade sig till murare på gymnasiet. I dag är hon med och bygger upp väggarna i ett hyreshus med sju våningar i Bollnäs.

– Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.

Över tid har byggteknik och material förändrats, men murarens hantverksskicklighet behövs fortfarande ofta vid husbyggnad. Just nu jobbar Caroline Flink på ett ovanligt spännande bygge. Det är ett av de allra mest miljövänliga och energisnåla husen, ett passivhus, som ska byggas. Väggarna är nästan dubbelt så tjocka som i vanliga hus och det krävs stor noggrannhet för att få allt perfekt. I framtiden kommer mycket av allt som byggs att göras med liknande energismarta byggmetoder.

– Väggarna ska vara en halv meter tjocka! Efter att jag har murat lägger jag på två isoleringslager. Sen är det dags att sätta nät och putsa, förklarar Caroline Flink.

Vill du också bli murare?

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Byggteknik och material har förändrats, men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig i nästan all husbyggnadsverksamhet. För de mesta arbetar muraren med tegel och lättbetong, men även putsning med olika sorters teknik är en väsentlig del av yrket.

Läs mer om muraryrket

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Dela

Fakta

Namn
Carolin Flink

Ålder
26

Utbildning

Arbetsplats

Yrke
Murare

Vad andra säger

Yrkesporträtt
– Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.
Yrkesporträtt - Carolin - Murare - ctl00_cph1_dcBtm_po_43_dc43_pg50_exportimg
Carolin Flink, 26
Läs hela
Yrkesporträtt
– Inom anläggning finns flest ovanliga tekniklösningar. Hur mycket du än har jobbat så får du ändå en utmaning i varje nytt projekt. Det är spännande att lära sig nya saker och det är därför jag valde byggbranschen.
Yrkesporträtt - Carolin - Murare - ctl00_cph1_dcBtm_po_43_dc43_pg85_exportimg
Meklit Wodajo, Byggnadsingenjör, examen från Örebro Universitet 2008
Läs hela
Yrkesporträtt
- Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
Yrkesporträtt - Carolin - Murare - ctl00_cph1_dcBtm_po_43_dc43_pg131_exportimg
Jeanette Wikström,
Läs hela