Undertaksmontör

BYN-50.jpg

Undertak används för ljud- och värmeisolering, men också för att ge finare innertak när rördragningar och ventilationstrummor behöver döljas. Ett snyggt undertak höjer hela rummets utseende. Det är ett omväxlande inomhusjobb eftersom både arbetsplatserna och de olika typerna av undertaksmaterial varierar. 

 

Som undertaksmontör kommer du sent in i byggprocessen. Det är vanligt att jobba med tak 3-4 meter över golvet, t.ex. i skolor, sjukhus och kontor. Men det kan också vara 20 meter upp, som vid ljuddämpning av en industrihall.

Ofta får du ta fantasin till hjälp och se det som en utmaning att dölja alla rör och lufttrummor. Du har stor frihet i jobbet. Ofta arbetar man två eller tre i lag.

Hur blir man undertaksmontör?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/undertaksmontoer-2

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: