Stenmontör

13177480-vagarbete_small.jpg

Stenmontören monterar sten både inomhus och utomhus. De mest använda materialen är marmor, granit, skiffer och kalksten. De vanligaste arbetsuppgifterna är att lägga golv, sätta trappor och montera fasader.

Som stenmontör bör du ha känsla för mönster, färg och form. Ditt arbete kommer att synas i många år. De vanligaste arbetsuppgifterna är att lägga golv, sätta trappor och montera fasader.  Nyproduktion, renovering och underhåll är vanliga arbetsfält för stenmontörer. Oftast är det små jobb, men det förekommer även större arbeten då man arbetar i lag.

Hur blir man stenmontör?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: https://byggdinframtid.se/stenmontor/

Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: