Ställningsbyggare

17027926-byggnadsstallning_small.jpg

Ställningsbyggaren monterar de ställningar som byggets olika yrkesgrupper behöver. Montering av rullställningar, klätterställningar och hängställningar är också vanligt. I dag används mest stålställningar men det finns också lättmetallställningar, rullställningar, hydrauliska arbetsplattformar, ramställningar, trapptorn, formställningar, klätterställningar och hängställningar.

Att vara ställningsbyggare är ett tufft och kvalificerat jobb, ofta på höga höjder. Du sätter infästningar i husen och gör beräkningar så att ställningen klarar alla laster. Ställningar flyttas från bygge till bygge, så det gäller att räkna ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs på nästa plats. God fysik underlättar men framför allt gäller det att arbeta med rätt teknik. Det ställs höga säkerhetskrav på en byggnadsställning.

Hur blir man ställningsbyggare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: https://byggdinframtid.se/stallningsbyggare/ 

Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: