Snickare

BYN-56.jpg

Trä är vårt äldsta byggmaterial och trä ingår fortfarande i alla byggprojekt. Material, verktyg, maskiner och arbetsmetoder har utvecklats, men hantverket är kvar. Snickaren, även kallad träarbetare, finns med under hela bygget, från formsättning av grunden till taktäckning och inredning. Snickarna är den största yrkeskåren inom byggbranschen.

Snickaren är med, både tidigt och sent, i byggprocessen. Formar för att gjuta grunden på huset görs i trä och när huset nästan är klart monteras snickerier och skåpinredning. Det är ett hantverksjobb som kräver stor yrkesskicklighet. Det märks kanske främst vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte heller några ritningar. Vid ombyggnader krävs också kunskap om gamla hantverksmetoder och äldre byggteknik.

En snickare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.

Hur blir man snickare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/traearbetare-3

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Hitta yrkesutbildningar:
  Yrkesporträtt
  - Jag gillade tiden på gymnasiet. Direkt så fastnade jag för det här med att jobba praktiskt. Jag hade aldrig sett mig själv som en praktisk människa innan. Jag hade knappt hållit i en hammare när jag började bygg.
  Yrken & roller - Snickare - ctl00_cph1_portrait_pg134_exportimg
  Karl Paine, Bygg- och anläggningsprogrammet
  Läs hela
  Vill du veta mer?
  08 698 58 00
  E-post:
  För skolor: