Maskinförare

maskinforare.jpg

Maskinföraren har en viktig uppgift i dagens byggande. Olika anläggningsmaskiner används vid grävning av grunder, bergarbeten, lastning, vägbyggen och för tunga lyft. Dagens anläggningsmaskiner är mycket avancerade, men ingen teknik kan ersätta en skicklig maskinförare.

Som maskinförare behöver du vara skicklig. Alla anläggningsmaskiner är idag mycket avancerade med hög kapacitet och stor precision. En duktig förare måste även kunna göra enklare beräkningar.

I din utbildning får du också lära dig hur olika maskiner fungerar och hur de ska underhållas.

Hur blir man maskinförare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Anläggning”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: https://byggdinframtid.se/maskinforare/

Hitta yrkesutbildningar:
  Yrkesporträtt
  - Jag trivs jättebra, jag ångrar mig inte.
  Yrken & roller - Maskinförare - ctl00_cph1_portrait_pg133_exportimg
  Anders Romegård, Bygg- och anläggningsprogrammet
  Läs hela
  Vill du veta mer?
  08 698 58 00
  E-post:
  För skolor: