Kranförare

14758597-byggkran-11_small.jpg

Kranförare är en eftertraktad yrkesgrupp då du kan jobba på byggen, inom industrin och i hamnar. Du kan också vara anställd på ett företag som hyr ut kranar. Jobbet kräver stor ansvarskänsla, koordination och koncentrationsförmåga.  

Det finns flera olika slags kranar med olika användningsområden. Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som du lastar, lossar och hanterar olika sorters gods med. Hamnkranar lastar och lossar fartyg och kan förses med olika lyftanordningar för olika ändamål. Inom industrin finns traverskranar som löper på räls på balkar. I de flesta fall manövrerar du kranen från en hytt uppe i krantornet men kranar kan också fjärrstyras från marken.

Hur blir man kranförare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Anläggning”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: /https://byggdinframtid.se/kranforare/

Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: