Håltagare

Haltagare.jpg

Håltagaren tar hål i olika byggmaterial för t.ex. nya rörledningar. Borrning, vägg- och golvsågning är de viktigaste arbetsuppgifterna. En håltagare använder avancerad teknisk utrustning. Bland annat använder håltagaren avancerad utrustning med diamantborr. Varje del av utrustningen väger inte mycket, men uttagning av t.ex. betongblock är tungt och kräver därför kunskap om tunga lyft.

Som håltagare jobbar du ofta med ombyggnader av hus. Det behövs nya hål när man byter rörstammar, el eller ventilation i äldre hus. Vid ombyggnader kan kök eller badrum placeras i nya lägen eller så ska huset kanske användas för ett annat ändamål. Håltagningar görs också för fönster, dörrar och hissar.

Att vara håltagare är ett rörligt, flexibelt och självständigt arbete där du får uppleva spännande miljöer och se många olika arbetsplatser och industrier. Du åker ofta runt till olika arbetsplatser.

Hur blir man håltagare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/haltagare-3

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: