Golvläggare

15437535-golvlaggning_small.jpg

Golvläggare arbetar med golvbeläggningar av exempelvis textil, plast, linoleum, kork och parkett. Golvläggning i våtrum är en specialitet, liksom arbeten med renovering och underhåll. Golvläggare är ett av de få inomhusjobben i byggbranschen. Du jobbar i allt från renoverings- till nybyggnadsprojekt. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t.ex. mattor på rulle eller parkettbrädor, men du ska också kunna utföra specialjobb, t.ex. mönsterläggning av parkettgolv.

Hur blir man golvläggare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: https://byggdinframtid.se/golvlaggare/


Hitta yrkesutbildningar:
    Vill du veta mer?
    08 698 58 00
    E-post:
    För skolor: