Betongarbetare

BYN-51.jpg

Betongarbetaren är specialist på arbeten med betong. Som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Du kan också jämna till betonggolv med olika sorters spackel. Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement, t.ex. väggar eller fasadelement, som kommer direkt från fabrik till bygget. Betongarbetaren tar hand om och monterar elementen på plats.

Som betongarbetare kan man arbeta med huskonstruktioner, väg- och brobyggen. Många konstruktioner, t.ex. broar, kräver en avancerad armering och du kan också specialisera dig på just armering.

Hur blir man betongarbetare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: https://byggdinframtid.se/betongarbetare/

Hitta yrkesutbildningar:
  Yrkesporträtt
  - Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
  Yrken & roller - Betongarbetare - ctl00_cph1_portrait_pg131_exportimg
  Jeanette Wikström,
  Läs hela
  Vill du veta mer?
  08 698 58 00
  E-post:
  För skolor: