Beläggningsarbetare

Jonas_GerdleMG_9661.JPG

Beläggningsarbetare, även kallat asfaltsläggare, bygger, underhåller och reparerar vägnät, broar, tunnlar och viadukter. Det är ett utomhusjobb med ständigt nya arbetsplatser. Du kan jobba i statliga, kommunala och privata företag. Det här är ett yrke där utveckling av teknik och arbetsmiljö går hand i hand. Idag finns det heldatoriserade asfaltverk som styrs från miljösäkrade kontrollrum och laserstyrda utläggningsmaskiner. Asfalten dimensioneras med mikroprecision med hjälp av datorstyrda provningsutrustningar.

Du kan arbeta med utläggning eller tillverkning. Du kan även arbeta med avancerade metoder och utrustning för upprivning och omblandning (remixing) av asfalt direkt på vägen.

Hur blir man beläggningsarbetare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Anläggning”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/laerare-syv/vaegens-till-yrkesbevis/gymnasieutbildning-2/byns-yrken/belaeggningsarbetare-2

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Hitta yrkesutbildningar:
  Yrkesporträtt
  – Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.
  Yrken & roller - Beläggningsarbetare - ctl00_cph1_portrait_pg50_exportimg
  Carolin Flink, 26
  Läs hela
  Vill du veta mer?
  08 698 58 00
  E-post:
  För skolor: