Jobba i bygg

BYN-3_1.jpg

Välj byggbranschen - så syns det vad du gör på jobbet – resultatet finns kvar i åratal!

6 anledningar till att satsa på en karriär inom samhällsbyggnad

Ingenjör är det mest eftertraktade yrket – och du behöver faktiskt inte plugga på universitetet för att bli det

Rita hus, led projekt, bygg vägar, snickra, lägg golv – det finns massor av olika jobb i ett byggprojekt. Du kan lätt hitta det som passar just dina talanger.

Vilket av jobben du än väljer så kan du uppleva den där speciella känslan av att bygga något som är viktigt för andra människor. En del som arbetar i byggbranschen sitter mest framför en dator, andra är nästan alltid utomhus. Vissa har börjat jobba direkt efter gymnasiet, andra har pluggat vidare på högskolan. Massor av människor är inblandade i ett bygge och deras bakgrund och arbetssituation kan se väldigt olika ut. 

Mycket att välja på 

Den som gillar att jobba praktiskt satsar på att bli yrkesarbetare. För att komma dit gäller Bygg- och anläggningsprogrammet eller något annat yrkesprogram på gymnasiet och en lärlingstid ute i företag. Den som vill studera på högskola eller yrkeshögskola kan bland annat bli tekniker, ingenjör eller civilingenjör. En bra grund för dessa studier är tekniskt, natur- eller samhällsvetenskapligt program på gymnasiet.

Hus och anläggning

Man brukar tala om att det finns två huvudtyper av byggprojekt: hus och anläggning. Husbyggen kan vara enstaka villor, hela bostadskvarter, kontorshus, industrilager – allt som har väggar och tak. Anläggningsbyggen är vägar, järnvägar, broar, tunnlar, vindkraftverk, dammar med mera. I vissa projekt arbetar man både med hus- och anläggningsarbeten, till exempel nya bostadsområden.


Dela

Bygg för alla

Byggbranschen behöver fler personer och speciellt fler kvinnor. Mentorbygg är Sveriges Byggindustriers mentorprogram för kvinnliga ledare. Årets adepter har skapat en kort film för att öka intresset för byggbranschen och visa att den har någonting för alla. Filmen ska attrahera fler personer, och framförallt kvinnor, till byggbranschen för att på så sätt öka andelen kvinnor i ledande positioner.

Vad andra säger

Yrkesporträtt
- Det finns många utvecklingsmöjligheter när man jobbar i bygg. Både jag som är civilingenjör, jag siktar mot en produktion chefsroll, men jag kan också gå mot en projektchefsroll där man kan jobba med ekonomi. 
Jobba i bygg - ctl00_cph1_dcMain_po_59_dc59_pg132_exportimg
Hanna Olsson, Civilingenjör
Läs hela
Yrkesporträtt
- Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
Jobba i bygg - ctl00_cph1_dcMain_po_59_dc59_pg131_exportimg
Jeanette Wikström,
Läs hela
Yrkesporträtt
– Inom anläggning finns flest ovanliga tekniklösningar. Hur mycket du än har jobbat så får du ändå en utmaning i varje nytt projekt. Det är spännande att lära sig nya saker och det är därför jag valde byggbranschen.
Jobba i bygg - ctl00_cph1_dcMain_po_59_dc59_pg85_exportimg
Meklit Wodajo, Byggnadsingenjör, examen från Örebro Universitet 2008
Läs hela